Als de bladeren van de bomen vallen en het wordt eerder donker en we rijden minder met de paarden, is het toch belangrijk om ons voor te bereiden op dalende temperaturen. Paarden zijn uiteraard goed uitgerust om tegen de kou te kunnen, maar kunnen toch wel wat hulp van ons gebruiken.ย
Enkele tips
- Let op de grasopname: Bij temperaturen rond of onder het vriespunt bevat het gras meer fructanen, wat gevaarlijk kan zijn voor paarden met insulineresistentie, stofwisselingsstoornissen of hoefbevangenheid.
- Vlak voor de winter is een goed moment om de tanden van het paard na te kijken, omdat paarden bij koud weer meer energie verbruiken om warm te blijven. Met goede tanden kunnen ze beter kauwen en hun voer en hooi beter verteren tijdens de herfst- en wintermaanden.
- Om je paard te stimuleren om te drinken, kun je vers water aanbieden dat niet te koud is.
- Paarden hebben het hele jaar door zout nodig, maar in de winter nog meer.
- Veel mensen verhogen de hoeveelheid krachtvoer die ze in de winter aan hun paard geven, maar het is juist het ruwvoer dat beter is voor het paard. Ruwvoer bevat veel meer vezels dan krachtvoer en wanneer deze vezels worden verteerd, produceren ze warmte in het lichaam van het paard.
Een goede vuistregel: hoe kouder het wordt, hoe hoger het aandeel ruwvoer.
Een goede bron van ruwvoer is Equer stofvrij paardengras in kleinverpakking, een perfecte basis voor je paard.